Thursday 14 September 2017

AIR SIRAP BANDUNG CINCAU/LENGKONG

BAHAN-BAHANNYA:

Sirap Ros secukup rasa
Susu cair secukup rasa
Setengah gelas air masak/mineral
Setengah gelas ais
Cincau secukup rasa (Cincau/Lengkong perlu di cincang halus)

CARA MEMBUATNYA:

1.Tuang sirap ros secukup rasa (contoh 1:10 tinggi gelas) ke dalam gelas.

2.Campurkan susu cair secukup rasa. Pastikan campuran sirap ros dan susu cair bertukar menjadi merah jambu yang menyelerakan.
3.Tuang air masak/mineral setengah gelas ke dalam gelas tersebut.
4.Campurkan cincau/lengkong yang telah dicincang.
5.Masukkan air setengah gelas dan kacau.
6.Air sirap bandong cincau/lengkong sedia untuk diminum.

Untuk pilihan, biji selasih yang telah direndam boleh mengantikan lengkong/cincau yang dicincang.

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

TOFU BLACK & WHITE

BAHAN-BAHANNYA: 1 keping Tofu ¹/² cawan minyak masak 4 ulas bawang puting dicincang dadu 1 sudu besar sos tiram 1 sudu kecil tepung...