Thursday 14 September 2017

JUS KEDONDONG (AMRA) ASAMBOI


BAHAN-BAHAN :

10 biji buah kedondong muda/masak ranum
5 biji asam boi putih/merah - secukup rasa
air masak secukupnya
ais

CARA BUAT JUS :

1.Basuh buah kendondong
(kupas jika anda geli tengok kulit buah kedondong)
2.Masukkan segelas air dan buah kedondong yang telah dibersihkan ke dalam pengisar.Kisar sehingga hancur dan halus.
3. Setelah siap dikisar, masukkan hasil kisaran ke dalam jag. 
4.Tambah air masak sehingga separuh jag.
5.Masukkan asamboi ke dalam jag.Kacau sehingga sebati.
6.Masukkan ketulan ais sehingga separuh jag.
7.Tuangkan jus kedondong asamboi ke dalam gelas dan hidangkan. 

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

TOFU BLACK & WHITE

BAHAN-BAHANNYA: 1 keping Tofu ¹/² cawan minyak masak 4 ulas bawang puting dicincang dadu 1 sudu besar sos tiram 1 sudu kecil tepung...